Срезка, охлаждение, сортировка, хранение и транспортировка роз.

График работы

Пн-Пт с 09:00 до 18:00
Сб-Вс с 9:00 до 16:00

+380967808381, +380502920797


Заказы через сайт принимаем круглосуточно и без выходных

Срезка, охлаждение, сортировка, хранение и транспортировка роз.

Срезка, охлаждение, сортировка, хранение и транспортировка роз.

    У цьому розділі ми спробуємо розповісти про операції, які в значній мірі впливають на якість квітів. У цих операціях виробники часто роблять помилки, які легко усунути. Зріз троянд проводять щодня, з 7-8 годин ранку до 11-12 годин.
  Пізньої весни, влітку і на початку осені, зрізку троянд краще проводить два рази в день, що визначається за ступенем розкриття бутона.
    У більшості сортів троянд квітка готова до зрізу, якщо проглядаються всі пелюстки бутона. Це звичайно друга  або третя стадія розкриття бутона. За європейською класифікацією визначається п'ять стадій розкриття троянди.
  Зрізання троянд проводиться спеціальним секатором з притискною поличкою. Секатор повинен бути гострий, щоб не м'яв стебло троянди. Якщо стебло троянди мнеться при зрізі, то це негативно впливає на надходження води в стебло після зрізу. Це призводить до зниження вазовой стійкості, а також може призвести до неповного розкриття бутона.
   Час від зрізу троянди з куща до переміщення її в воду не повинно перевищувати 30 хвилин. В іншому випадку відбувається закупорка провідних пучків, що призводить до передчасного в'янення троянди.
    Для транспортування зрізаних троянд в холодильну камеру застосовують спеціальні візки (ванни) різних конструкцій.
  Після зрізу, троянди в спеціальних вкладишах або полотнах поміщають в ці ванни з розчином спеціальних препаратів типу «Флорісанта» або «крізала» з температурою розчину 6-8 ° С. Тому ванни необхідно наповнювати розчином напередодні і вночі витримувати в холодильнику або влаштовувати ємність для зберігання і охолодження розчину.
  У міру наповнення ванн, їх негайно відправляють в технологічну холодильну камеру з температурою 8 ° С і відносною вологістю повітря 75-80% на «відпаювання» зрізаних квітів. У період «відпаювання» відбувається гальмування або повна зупинка біологічних процесів (дихання, випаровування води) в зрізаних квітах, дезінфекція місця зрізу від гнильних мікроорганізмів. Крім того зрізані троянди «накачують» в себе розчин спеціальних препаратів, які містять антибактеріальні і поживні речовини (амінокислоти, цукру і т.д.).
  Після «відпаювання», яке може тривати від 6 годин до доби, троянда проходить  сортування: на автоматичній лінії або ручну.

Ручне сортування значно гірше ніж сортування на автоматизованих лініях з причин:

1. Велика кількість механічних пошкоджень листя і бутонів.
2. Низька продуктивність.

  Автоматизовані лінії із сортування троянд виробництва фірм «Авета» або «Беркамекс» дозволяють сортувати троянди до 8000 шт. / Год.
  При цьому не пошкоджуються листя і особливо бутони. На сучасних лініях стоять датчики, що визначають не тільки довжину стебел, а й розмір бутона, а також співвідношення довжини стебла з розміром бутона.

В обох випадках квіти троянди сортують за розміром:

А) довжині квітконоса
Б) розміром бутона
В) по співвідношенню розміру бутона к квітконосу
Г) ступень ураження хворобами і шкідниками.

При цьому відбраковують троянди:

1. з неправильним розкриттям бутона,
2. кривими квітконосами,
3. з бичачими головами,
4. з листям, пошкодженими борошнистою росою або шкідниками,
5. бутонами, пошкодженими шкідниками (трипс, павутинний кліщ), ботрітіс (сірою гниллю), борошнистою росою.

  Сортування квітів троянди проводять в приміщенні з температурою не більше 14-16 ° С. Так як при більш високій температурі на бутонах (особливо всередині бутона) і листках може з'явитися конденсат водяної пари, що в підсумку призводить до розвитку ботрітіса.
  У процесі сортування троянди їх зв'язують спеціальним гумовим жгутом в «букети» з 10 - 20 шт. в залежності від обраної виробником схеми. Зазвичай кількість квітів у букеті залежить тільки від розміру бутона: крупнобутонную троянду упаковують по 10 шт., Середньо- і мелкобутонную - по 20 шт. Автоматична сортувальна лінія пов'язує троянди по середині довжини квітів у букеті.
  На пакувальної машині «букети» упаковують в спеціальну плівку. Плівка обов'язково повинна бути перфорована, для вентиляції квітів в «букеті» з метою запобігання утворенню конденсату на бутоні і відповідно розвитку ботрітіса. При цьому бажано застосовувати перфоровану плівку з діаметром отворів 5 мм. Але в даний час українські виробники пакувальної плівки поки освоїли виробництво її з перфорацією діаметром 2 мм і 4 отворами на 1 см2.
  Пакувальну машину налаштовують таким чином, щоб край плівки був на 2 см вище краю бутона (мал. 16), що дозволяє захистити краєчки пелюсток від механічних пошкоджень. Більш висока упаковка призводить до погіршення повітрообміну в упакованому букеті і сприяє розвитку ботрітіса.


Упаковані «букети» по 4-6 шт. (В залежності від кількості троянд в «букеті» і типу обраного контейнера) поміщають в спеціальні контейнери для мокрого зберігання (мал. 16 і 17).


  Іноді троянди укладають в спеціальні коробки (сухе зберігання), які виготовлені з картону, при цьому внутрішня поверхня коробки повинна бути виконана з парафінованого картону.
  На нашу думку, мокре зберігання найбільш зручне для збільшення терміну транспортування і реалізації квітів, а також в економічній точки зору (витрати на одноразову картонну тару, тривалість зберігання і реалізації квітів).
  Троянди в коробках довше охолоджуються в холодильній камері, так як повітрообмін утруднений.
  Троянди в контейнерах охолоджуються швидше, швидше зупиняються процеси дихання і транспірації води, а, отже - старіння квітів і їх в'янення.
  Упаковані в контейнери і коробки троянди відправляють в склад-холодильник мінімум на 6-8 годин. Температура зберігання троянди 2-4 ° С при відносній вологості повітря не більше 75-80%. Висота складу-холодильника повинна бути не менше 5 м.
  Після закінчення зазначеного терміну, троянду можна відправляти споживачеві спеціальним транспортом. Умови транспортування квітів: температура повітря 2-4 ° С і відносна вологість 75-80%.
  Для зручності зберігання, транспортування, обробки квітів при відпуску споживачеві, більш ефективному використанню обсягу холодильної камери доцільно використовувати спеціальні транспортні візки (мал. 18 та 19). Використання таких візків, дозволяє механізувати і автоматизувати процес відвантаження продукції споживачеві.


  Важливо також проводить регулярні дезінфекційні обробки холодильників, приміщення для сортування та пакування, обладнання для перевезення і зберігання троянд.